University of Calgary
UofC Navigation

A New Era in Engineering Education

Submitted by mdpeders on Sun, 03/30/2014 - 2:51pm

The Canadian Natural Resources Limited Engineering Complex will transform engineering education, create capacity to graduate more highly skilled engineers and drive innovation across Alberta and beyond. Opened in the fall of 2016, the new facility enables the University of Calgary’s Schulich School of Engineering to educate an additional 400 undergraduate and graduate students, provides interactive design labs, expands student study spaces and adds two floors of research labs. The $174 million renovation and expansion is an investment in the future of Alberta and Canada.

Check out recent videos about the project

From the Ground Up

Introducing the Canadian Natural Resources Limited Engineering Complex

Engineering is Evolving

It will help us educate the leaders of tomorrow and foster research programs that stimulate change within industry and society

Energizing Innovation

Eleven graduates from the chemical engineering class of 1980, reunited to give back to UCalgary

About the Engineering Complex

The Schulich School of Engineering has a new home on campus, launching a new era in engineering education and research excellence. The Canadian Natural Resources Limited Engineering Complex opened to students in the fall of 2016 and includes two new 240-seat theatres, additional classrooms, labs, workrooms and research space.

At a cost of $174 million, the expansion project adds 18,300 square metres of new space and 11,100 square metres of renovations to the existing engineering complex.

Investing in students

The complex has increased study space for engineering students with an expanded student lounge. In addition, new undergraduate design labs will foster practical skills to help students develop new inventions, conceive start up companies or create inspiring technologies. The complex also features a social staircase that will act as a central hub for the engineering school, to host community outreach and to provide additional student study space.

Connecting the complex

One of the key goals of the expansion and renovation project was to link together the complex allowing people to move through Blocks A to F and the new Block G more easily. There was a deliberate focus on natural light and a feeling of openness throughout the building.

This building also preserves aspects of the school’s 50-year history by incorporating features such as the original 1960s staircase and using some of the former exterior walls as interior walls in the complex.

Research Innovation

New research spaces will include two new floors of labs that will support leading-edge research into areas such as clean energy technology and renewable energy resources. The labs have been designed to allow greater collaboration between researchers to help encourage new innovations and solutions to some of society’s greatest challenges.

Stepping into the future

Renovations on the engineering complex with continue into 2017 creating even more spaces for students. There will be in new workshops for student teams and clubs to design solar cars, concrete toboggans, electric motorcycles and other projects and participate in national and international competitions.

Also under construction, a new and expanded student services centre will include the Engineering Students Centre and the Engineering Career Centre – allowing students to have their academic and career questions answered in one location.

Building Facts

 

  • 18,300 square metres of new space
  • 11,100 square metres of renovations to existing engineering buildings
  • Opened to students in the fall of 2016, with renovations expected to be complete in 2017
  • Cost $174 million
  • Provides capacity for 400 additional engineering students
  • Features two new 240-seat theatres – one of which can be reconfigured to fit the learning needs of students
  • New undergraduate design labs to help students develop new inventions, conceive start-up companies or create inspiring technologies
  • Two new floors of research labs supporting research into areas such as clean energy technology and renewable energy resources
  • An expanded engineering student lounge for increased study space
  • A social staircase for additional study space and community outreach
  • Projected energy savings enough to power 100 Calgary homes for a year
  • Recycled 4044.63 metric tonnes of waste from landfill
  • Provided well over 920,000 hours of employment to build
  • Preserves aspects of our 50-year history, incorporating features like the 1960s staircase or using some former exterior walls as interior walls
  • Named in recognition for support from Canadian Natural Resources Limited.

Project Team

Facilities Development Contact

Anne Underwood, 
Architect
Campus Architecture
University of Calgary 
Email: a.underwood@ucalgary.ca

Project Management Contact

Drew Campbell, 
Senior Project Manager, 
Pivotal Projects
Email: dcampbell@pivotalprojects.com

Michael Singleton
Project Manager
Pivotal Projects
Email: MSingleton@PivotalProjects.com

Facilities Management Contact

Dean Langham
Facilities Manager
Zones 4/6

Customer Care Center at 403-220-7555
or
myfacilities@ucalgary.ca

Investing in students

The complex has increased study space for engineering students with an expanded student lounge. In addition, new undergraduate design labs will foster practical skills to help students develop new inventions, conceive start up companies or create inspiring technologies. The complex also features a social staircase that will act as a central hub for the engineering school, to host community outreach and to provide additional student study space.

Connecting the complex

One of the key goals of the expansion and renovation project was to link together the complex allowing people to move through Blocks A to F and the new Block G more easily. There was a deliberate focus on natural light and a feeling of openness throughout the building.

This building also preserves aspects of the school’s 50-year history by incorporating features such as the original 1960s staircase and using some of the former exterior walls as interior walls in the complex.

Research Innovation

New research spaces will include two new floors of labs that will support leading-edge research into areas such as clean energy technology and renewable energy resources. The labs have been designed to allow greater collaboration between researchers to help encourage new innovations and solutions to some of society’s greatest challenges.

Stepping into the future

Renovations on the engineering complex with continue into 2017 creating even more spaces for students. There will be in new workshops for student teams and clubs to design solar cars, concrete toboggans, electric motorcycles and other projects and participate in national and international competitions.

Also under construction, a new and expanded student services centre will include the Engineering Students Centre and the Engineering Career Centre – allowing students to have their academic and career questions answered in one location.

Building Facts

 

  • 18,300 square metres of new space
  • 11,100 square metres of renovations to existing engineering buildings
  • Opened to students in the fall of 2016, with renovations expected to be complete in 2017
  • Cost $174 million
  • Provides capacity for 400 additional engineering students
  • Features two new 240-seat theatres – one of which can be reconfigured to fit the learning needs of students
  • New undergraduate design labs to help students develop new inventions, conceive start-up companies or create inspiring technologies
  • Two new floors of research labs supporting research into areas such as clean energy technology and renewable energy resources
  • An expanded engineering student lounge for increased study space
  • A social staircase for additional study space and community outreach
  • Projected energy savings enough to power 100 Calgary homes for a year
  • Recycled 4044.63 metric tonnes of waste from landfill
  • Provided well over 920,000 hours of employment to build
  • Preserves aspects of our 50-year history, incorporating features like the 1960s staircase or using some former exterior walls as interior walls
  • Named in recognition for support from Canadian Natural Resources Limited.
Project Team

Facilities Development Contact

Anne Underwood, 
Architect
Campus Architecture
University of Calgary 
Email: a.underwood@ucalgary.ca

Project Management Contact

Drew Campbell, 
Senior Project Manager, 
Pivotal Projects
Email: dcampbell@pivotalprojects.com

Michael Singleton
Project Manager
Pivotal Projects
Email: MSingleton@PivotalProjects.com

Facilities Management Contact

Dean Langham
Facilities Manager
Zones 4/6

Customer Care Center at 403-220-7555
or
myfacilities@ucalgary.ca